În România, doar 2% dintre romi ajung să finalizeze studii superioare. Sălăjean de origine, Fernando Varga este doctorand în anul patru la Școala Doctorală de Sociologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și atrage atenția asupra acestui subiect. Tematica i-a stârnit interes încă din băncile liceului, iar în prezent, tema tezei sale de doctorat se concentrează pe accesul studenților romi în a parcurge studii superioare. Prin această cercetare și prin implicarea sa, tânărul își propune să înțeleagă și să-și aducă aportul în reducerea inegalităților din sistemul de învățământ românesc.
Originar din comuna sălăjeană Nușfalău, Fernando este absolvent al Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei. Deși inițial și-a dorit o carieră politică, studiile universitare în domeniul științelor politice l-au determinat să aleagă calea cercetării. Mai mult, Fernando predă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) a universității clujene. Studenții pe care îi pregătește parcurg alături de o serie de materii, precum „Operare PC”, „Etnopolitică” sau „De la robie la cetățenie”, un curs unic în țară ce vizează istoria și realitățile romilor. Mai mult, acesta predă și seminare de introducere în știința datelor sociale, potrivit UBB.
Proiecte sociale privind inegalitățile
Implicarea sa este completată și din activități în proiecte sociale. Acesta colaborează cu Universitatea din București pentru un proiect ce vizează impactul turismului asupra inegalităților sociale. Cu atât mai mult, ia parte și la acțiuni de informare în școli, alături de Asociația Doctoranzilor Romi.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, Fernando a purtat discuții cu elevi despre discriminare, identitatea și istoria romilor, reprezentând o experiență importantă: „Am vorbit despre de ce nu e ok să folosim cuvântul „țigan”, despre istorie, despre identitate. A fost greu, dar necesar”. În ceea ce privește cercetarea academică, aceasta reprezintă o pasiune dobândită în urmă cu ani: „Îmi place să cercetez. Am descoperit pasiunea asta în anul trei de facultate”. Potrivit acestuia, integrarea romilor este o dorință, iar în plan profesional, predarea și discuțiile cu studenții reprezintă ceea ce îi place și lucru pentru care este implicat.
Sursă foto: https://stiintepolitice.fspac.ubbcluj.ro/profesori/
Foarte lăudabil că studiază! Domnul ziarist să afle că un doctorand nu predă cursuri universitare, chiar dacă subiectul se laudă cu așa ceva.
Se vede ca nu ai trecut pe la facultate. Poti preda fara doctorat.
Sunt doctor al UBB Cluj de 20 de ani. Studenții doctoranzi NU pot preda CURSURI UNIVERSITARE, cel mult pot ține ore de seminar sau de lucrări. Legea stipulează că nu pot preda cursuri universitare decât persoane cu Diploma de doctor.